Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ούτε για «ζήτω» δεν φτάνουν τα 10,3 δισ. για να πάρει ανάσα η αγορά





Η δόση του Ιουνίου είναι ουσιαστικά «κουρεμένη» κατά 50%, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει στο τέλος του μήνα 15 δισ. αντί για 7,5 που έρχονται τελικά 

Η αποτροπή μιας στάσης πληρωμών τον Ιούλιο επετεύχθη, αλλά ο αγώνας για παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με τα λεφτά από τις δόσεις που θα έρθουν τη Δευτέρα είναι ακόμα μακρύς.
 
Όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, η Ελλάδα θα λάβει άμεσα τα πρώτα 7,5 δισ. (από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ), σαν... επιβράβευση για την «δέσμευση» που ανέλαβε η κυβέρνηση («a recognition of the Greek government’s commitment» όπως είπε) να φέρει σε πέρας τα νέα μέτρα που νομοθέτησε ήδη. Η δεύτερη δόση όμως των 2,8 δισ. θα εξαρτηθεί από τα επόμενα μέτρα που θα λάβει.
 
Αν και στην κυβέρνηση επιμένουν εδώ και ένα μήνα πως «έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση», στην πραγματικότητα τώρα θα έπρεπε να κλείνει η δεύτερη και επίσης δύσκολη αξιολόγηση. Η δόση του Ιουνίου είναι ουσιαστικά «κουρεμένη» κατά 50%, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει στο τέλος του μήνα 15 δισ. αντί για 7,5 που έρχονται τελικά. 
 
Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση υιοθετεί και νομοθετεί το 90% των προτάσεών του ΔΝΤ όπως ο «κόφτης», στην πραγματικότητα εδώ και 18 μήνες πληρώνουμε το ΔΝΤ αντί ...να μας πληρώνει! Με κάθε δόση που παίρνει η χώρα, η κυβέρνηση αποπληρώνει δόσεις στο ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο έχει ουσιαστικά σταματήσει να δίνει χρήματα εδώ και δύο χρόνια...

 


Ενώ όμως η κυβέρνηση παίρνει τη δόση των 7,5 δισ. για αποτρέψει τη στάση πληρωμών στο εξωτερικό, η «στάση πληρωμών» του κράτους στο εσωτερικό οξύνεται και διευρύνεται. Στην καλύτερη περίπτωση μόλις 3,5 δισ. ευρώ από τα 7,5+2,8 δισ. που θα δοθούν στη χώρα, θα καταλήξουν στην πραγματική οικονομία. Και αυτό παροτι τα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα  φτάνουν ήδη ή και ξεπερνάνε τα 7 δισ. ευρώ!
 
Επιπλέον, οι πληρωμές χρεών του δημοσίου σε ιδιώτες πρέπει να γίνονται με διαδικασίες εξπρές, μέσα σε 60-90 μέρες, αλλιώς δεν θα έρθουν τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ. Εξόφληση χρεών όμως μέσα σε τρεις μήνες, με τους ρυθμούς που κινείται το κράτος (που χρειάζεται 1-5 χρόνια κατά μέσο όρο για να πληρώσει επιστροφές ΦΠΑ) φαντάζει σχεδόν ουτοπικό. Αυτό σημαίνει ότι για να δώσει γρήγορα τα χρήματα, θα δίνει πολλά εκατομμύρια που χρωστά σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν «να βράζουν στο ζουμί τους», βλέποντας τους μήνες και τα χρόνια να περνάνε χωρίς να πέρνουν τα λεφτά που δικαιούνται από το κράτος.
 
Για την επόμενη υποδόση πάντως, των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, θα απαιτηθούν  και πάλι σκληρά ορόσημα. 
 
Στη λίστα των ήδη γνωστών μετατέθηκαν (από την πρώτη υποδόση) η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική προστασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου το οποίο θα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς (ESM και Κομισιόν). 

 

«Πρόβα» δεύτερης αξιολόγηση στον Economist


Μπορεί με βάση την επίσημη ατζέντα κυβέρνηση και δανειστές να διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους τον Σεπτέμβριο, πλην όμως οι διεργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει. Αφορμή για αυτό αποτελεί το συνέδριο του Economist, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (22-23 Ιουνίου) στην Αθήνα και στο οποίο οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης να πραγματοποιήσουν την πρώτη ανεπίσημη διαπραγμάτευση.
 
Άλλωστε οι θεματικοί άξονες του διεθνούς συνεδρίου: «οι αλλαγές στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», «η εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα», «οι διαρθρωτικές αλλαγές», «το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής», προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει…
 
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναμένεται να περιγράψει το χρηματοδοτικό πλάνο των δόσεων του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
 
Μπορεί με βάση το πρωτόκολλο να μην έχει κλεισθεί ακόμη «ραντεβού» με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στη διάρκεια του διημέρου.
 
Από τα «πολλά» που έχουν να πουν ξεχωρίζει η ενδεχόμενη είσοδος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.
 
Αντίστοιχες συναντήσεις, για 2-3 μέρες στην Αθήνα, θα έχει πιθανότατα και ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν, Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, με σκοπό να «κλειδώσουν» τον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα που θα συζητηθούν το φθινόπωρο.
 
Το στίγμα του ΔΝΤ αναμένεται  να δώσει και η Ντέλια Βελκουλέσκου, που θα είναι παρούσα στην εκδήλωση –αν και μάλλον δεν θα έχει ειδικές συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχος.  Θα παρευρεθεί όμως στο πάνελ της συζήτησης για την «πορεία εφαρμογής του τρίτου προγράμματος» και η ομιλία της δεν θα απέχει πολύ από τις γνωστές θέσεις της: θα επικεντρωθεί στις εκκρεμότητες που δεν έχει υλοποιήσει η ελληνική πλευρά και στα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν.
 
Σε άλλο στρογγυλό τραπέζι θα μιλήσουν οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Αλβαρο Περέιρα (ΟΟΣΑ).
 
Πολιτικό μήνυμα από το συνέδριο του Econοmist θα στείλουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το «παρών» θα δώσουν ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζον Μπρούτον, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ.ά. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.


                                                                

ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr/economy/article/588119/oute-gia-zito-den-ftanoun-ta-103-dis-gia-na-parei-anasa-i-agora/

2 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ είπε...

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟΚΕΦΑΛΟΙ!!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ είπε...

Η ιστορικη και πρωτοπωρα Σπιθα Κουκακιου-Ν.Κοσμου "Γ.Καραισκακης" ηταν απο τις πρωτες που "αναψαν"μετα το καλεσμα του ΜΙΚΗ στην 1-12-2010 για την δημιουργια της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΣΠΙΘΑ".
Εκτοτε κυλησε "πολυ νερο στο αυλακι".
Η Σπιθα μας με καθημερινες δρασεις ,παρουσιες ,παρεμβασεις ,πρωτοβουλιες εδωσε και συνεχιζει να δινει τον αγωνα της για ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Παντα διπλα στο λαο!!
Στο "διαβα του χρονου" θα προσπαθησουμε -εκτος των αλλων- να αναδειξουμε και να θυμισουμε πτυχες
της ιστορικης πορειας της Σπιθας μας!!
Καλουμε ολα τα μελη μας -παλαια και νεα-ενεργα η μη να συμβαλλουν στο εγχειρημα!!
Το μπλογκ μας ειναι ανοικτο σε ολο τον Ελληνικο Λαο πλην φασιστων και αντικομμουνιστων!!
Συντομα θα αναρτησουμε αρθρο ποιοι ειμαστε και τι επιδιωκουμε!!
Βασικος σκοπος η εμβαθυνση και αναλυση των γεγονοτων με γνωμονα και αντικειμενικο σκοπο την αναδειξη της αληθειαςχωρις εμπαθειες και κομματικες "παρωπιδες".
Απλοι πολιτες με γνωμονα το καλο και την προκοπη του Ελληνικου Λαου!!
Περιμενουμε σχολια -αρθρα-παρεμβασεις-γνωμες!!
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ..